ANNA KARENINA - of wat er moralistisch gezien nog van over is

 

Met Anna Karenina lanceert Compagnie Red Yellow & Blue zich als gloednieuw Utrechts gezelschap van Daan van Bendegem. Samen met twee collega-makers (Ellen Goemans & Joep Hendrikx) maakt hij een voorstelling die op het eerste gezicht lijkt op een klassieke opvoering, maar die al snel ontspoort.

 

Anna Karenina. Het Russische meesterwerk van Lev Tolstoj over een zelfbewuste vrouw in een liefdeloos huwelijk. Wanneer haar buitenechtelijke affaire aan het licht komt en Anna een kind baart van haar minnaar, rest beiden niets anders dan een vrijwillige ballingschap uit de adellijke elite. . Het bestaan als ‘outcasts’ krijgt een fatale afloop: Anna maakt een einde aan haar leven.

 

Een grote hoop idioterie die uiteindelijk altijd uitmondt in vraagstukken over moraal en het tegenwoordige leven. Zo zou je voorstellingen van Daan van Bendegem het beste kunnen beschrijven. Dat is ook de ingang voor Anna Karenina. Niet vies van platvloerse middelen en grotesk spel. Maar nooit zonder reden. Al deze middelen moeten (en zullen) leiden tot de kern: het negentiende eeuwse Tolstoj-verhaal is aanleiding voor een hedendaagse benadering door de drie acteurs, ieder met een eigen perspectief, dat van ‘de’ vrouw, ‘de’ heteroseksuele man en ‘de’ homoseksueel.

 

Het verhaal van de Russische vrouw die zich in de negentiende eeuw losmaakt van knellende conventies (om daaraan te gronde te gaan) blijkt aanleiding voor een prangend hedendaags vraagstuk. Hoe te leven in onze wereld waar iedereen zijn eigen regels stelt? Is die vrijheid wel zo aantrekkelijk of zorgt die voor richtingloosheid en chaos? Zijn we toch niet beter af met een strakke gemeenschappelijke moraal?

 

Naar: Lev Tolstoj

Spel, concept: Daan van Bendegem, Ellen Goemans, Joep Hendrikx

Eindregie: Eva Tijken

Techniek: Elisabeth Kaldeway

Kostuums: Nina Cornelia Schilp

Flyerfoto en ontwerp: Floyd Koster

Met dank aan: Theatergroep Aluin, Het Huis Utrecht, Luca Bryssinck