Compagnie Red Yellow & Blue. Een nieuw, jong gezelschap opgericht door theatermaker Daan van Bendegem. Met als doel nieuwe voorstellingen te maken in het hart van Utrecht. Na 5 jaar aan de acteursopleiding te hebben gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ging Daan aan de slag, om nog meer bij te leren, als jonge theatermaker bij Theater Utrecht, daar maakte hij o.a. ‘’De teloorgang van een ongekroonde idealist’’ (in maart 2016, 7 dagen te zien in De paardenkathedraal) en de Parade-voorstelling ‘’Als je in Brabant een begrafenis plant tijdens carnaval komt er niemand’’ (2017).

 

Een grote hoop idioterie

Een grote hoop idioterie die uiteindelijk toch altijd uitmondt in ware vraagstukken over moraal en het tegenwoordige leven. Zo zou je voorstellingen van Daan van Bendegem het beste kunnen beschrijven. Dat is ook waar dit gezelschap voor staat. Geen braaf, klassiek en schoon theater. Maar altijd het randje opzoeken. Het publiek uitdagen. Niet vies van platvloerse middelen, een grote dosis humor en grotesk spel. Maar niet zonder reden. Al deze middelen inzetten om uiteindelijk toch terug te komen bij de kern van de makers en spelers. Wat zit er achter deze absurde werelden die worden opgevoerd. Net als het vernielde schilderij ‘Who’s afraid of Red, Yellow and Blue’ van Barnett Newman (ook het thema van een van Bendegems eerste voorstellingen). Een kunstwerk, slechts bestaand uit 3 kleuren, een idioot groot rood vlak. Verder niks. Hoe kan dit zoveel teweegbrengen. Het laat de samenleving borrelen. Het laat mensen nadenken. Wat is kunst? Wat doet kunst met mij? Kan kunst werkelijk de maatschappij veranderen? Of is het een manier om mensen moreel te laten nadenken over hun eigen leven en is dat niet juist het beoogde?

 

Door ook juist te grijpen naar klassiekers, repertoire, verhalen uit de oudheid, kunstgeschiedenis, maar ze op een meta-moderne manier te brengen. Het repertoire laten gaan over de acteurs en de makers zelf en daardoor een spiegel naar het publiek en de maatschappij te brengen. Waar staan we nu? Waar staan we voor? Waar zijn we tegen? En hoe leven we met elkaar? Allemaal vragen die het begin punt zijn van nieuwe voorstellingen.

 

Utrecht als basis

Red Yellow & Blue is gevestigd in Utrecht en richt zich ook op de nieuwe ontwikkelingen die zich in deze stad afspelen. Utrecht groeit. Utrecht wordt jonger. Utrecht wordt geleerder. Jaarlijks komen er duizenden jonge studenten naar Utrecht om zich hier te richten op filosofie, humanistiek, kunst en duizend andere zijtakken. Maar deze jonge mensen gaan tegenwoordig niet meer weg. Ze blijven. Met al hun geleerde kennis maken ze Utrecht tot de stad die het nu is. Een bolwerk van jonge mensen met kennis op talloze vlakken. En juist deze mensen willen we aanspreken. Door ze niet alleen uit te nodigen voor voorstellingen. Maar ook door met ze te praten en samen te werken. Door voor en tijdens het maak proces met ze in gesprek te gaan en dramaturgisch materiaal samen met hen te ontwikkelen. Hoe staan literatuur studenten tegenwoordig tegenover werk van Tolstoj, Euripides en Albee? Hoe kijken kunstgeschiedenis studenten naar het werk van de abstract expressionisten, vandaag de dag? Deze mensen aanspreken voor, tijdens en na de voorstelling.