KATWIJK
Queer, burned out, en je moeder.
Na Who’s afraid of Oscar Wilde komen we keihard terug naar de theaters met een nieuwe zwarte komedie: KATWIJK. Een lachwekkend herkenbare voorstelling over de (hetero) ouder/(queer) kind relatie, goede bedoelingen, identiteit en mentale gezondheid.
Het verhaal
Wanneer haar vriendinnen op het laatste moment hun jaarlijkse weekendje weg afzeggen, vraagt late zestiger Andrea haar lesbische dochter Joosje mee voor een weekendje in een luxe bungalow in Katwijk. Joosje zit al een half jaar met een burn-out thuis en ziet dat totaal niet zitten. Maar omdat ze haar moeder niet wéér wil teleurstellen, haalt ze haar beste vriend Laurens over om mee te gaan. En nu zitten ze met z’n drieën in regenachtig Katwijk. Joosje kan alleen maar slapen. Laurens probeert het iedereen naar de zin te maken. En Andrea had het zich allemaal heel anders voorgesteld.
Dan vindt Andrea in de tas van haar dochter het manuscript van haar nieuwe boek, waarin Joosje genadeloos afrekent met haar opvoeding en de rol die haar (volgens haar o-ver-dui-de-lijk narcistische) moeder daarin speelde. Waar er eerst nog op eieren gelopen wordt, verandert de luxe bungalow nog voor het dessert in een verbaal slagveld en kunnen zelfs de culinaire hoogstandjes van Laurens de verzuurde sfeer niet meer redden.
KATWIJK is een tragikomische voorstelling over de (hetero) ouder / (queer) kind relatie, identiteit en mentale gezondheid en schetst een intiem portret van twee generaties die elkaar wel willen begrijpen, maar niet snappen.
Queer toptheater
Na lovende recensies en de selectie voor het Nederlands Theater Festival van hun vorige voorstelling Who’s afraid of Oscar Wilde, maar boven alles de reacties van het publiek, geven we met heel veel enthousiasme een vervolg aan onze missie om queer toptheater voor een breed publiek te maken.
Met deze toegankelijke, slim geschreven komedie nemen we je via de lach mee naar pijnpunten die meer aandacht verdienen. Pijnpunten tussen mensen, in de maatschappij en op het wereldtoneel. We willen entertainen, schuren, ontroeren en verbinden en zetten ons in voor representatie van groepen en perspectieven die - wat ons betreft - onderbelicht zijn.

Colofon
Concept Daan van Bendegem en Eline van Gils
Tekst Daan van Bendegem en Brecht De Backer
Spel Raymonde de Kuyper, Eline van Gils en Daan van Bendegem
Eindregie Mara van Vlijmen
Dramaturgie Brecht De Backer
Scenografie Hester Jolink
Lichtontwerp Cesco van der Zwaag
Productie Lisa de Kwant
PR en marketing Dagmar Bokma
Zakelijke leiding Ellen van Bunnik (‘nMore)
Campagnefotografie Jenneke Boeijink
Grafische vormgeving Maartje de Groot / Modern Story Studio
Mogelijk gemaakt dankzij steun van: Gemeente Utrecht, FPK, Lira Fonds, K. F. Hein Fonds, Fonds 21, Cultuurfonds, BNG Cultuurfonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Gravin van Bylandt Stichting, Elise Mathilde Fonds.